Din privata ultraljudsklinik i Mölndal
Varför göra ultraljudsundersökning hos oss?
Vi erbjuder dig som är gravid ultraljud på vår privata klinik, Akleja Kvinnoklinik. Här får du ett personligt och tryggt omhändertagande och professionell vård utifrån dina behov. Vi erbjuder tider även på kvällar.
Vad är egentligen ultraljud?
En ultraljudsundersökning visar rörliga bilder av fostret med hjälp av ljudvågor som inte är hörbara för människor. Ljudsignalerna, som skickas in i kroppen från ultraljudsapparaten, studsar mot olika vävnader i kroppen. Därefter omvandlas signalerna till rörliga bilder i en dator. Dessa bilder kan till exempel visa om det finns fler än ett foster, hur länge graviditeten pågått, var moderkakan sitter och hur fostret utvecklas. Du kan göra ultraljudsundersökningar under hela graviditeten och det är en säker metod utan ökad risk för missfall. Om du vill kan du även få reda på fostrets kön via ultraljudet, men det är inte säkert att det alltid går att se.
Hur går en ultraljudsundersökning till?
Du som är gravid får ligga ner på en brits och först smörjer barnmorskan en gelé på
din mage som gör att bilderna blir tydligare. Med hjälp av en ultraljudsgivare som
hålls mot huden och förs över magen kan man sedan se fostret ur olika vinklar på en
bildskärm.
Ultraljud i tidig graviditet
I tidig graviditet kan man göra en undersökning med abdominellt eller vaginalt ultraljud för att se antal foster, säkerställa att fostret lever och göra en ungefärlig datering av hur långt gången graviditeten är. Om man är mycket tidig i sin graviditet, före v 6+0, är det inte säkert att man kan se något foster på ultraljudsundersökningen. Vi rekommenderar att man gör ultraljud från vecka 8+0. Har du några besvär såsom buksmärta eller blödning, är det ett läkarbesök som du ska boka.
TUL – Tidigt ultraljud
Utförs under graviditetsvecka 12+0– 16+6. Vi tittar på antal foster, hjärtverksamhet, beräknar graviditetslängden samt utför enklare anatomisk granskning av fostret
NIPT
NIPT, Non Invasive Prenatal Testing, är en kombination av blodprov och ultraljud för att diagnostisera kromosomrubbningar, som Downs syndrom (trisomi 21) och två andra sällsynta syndrom; Edvards syndrom (trisomi 18) och Pataus syndrom (trisomi 13). Man kan även göra en extra utredning av könskromosomavvikelser. NIPT kan utföras från v 10+0.
Ultraljud på vår klinik i Mölndal
- Ultraljud i tidig graviditet
- TUL – Tidigt ultraljud
- NIPT – Non Invasive Prenatal Testing
- KUB – Kombinerat ultraljud och biokemisk undersökning
- RUL – Rutinultraljud
- Tillväxtkontroll
KUB – Kombinerat ultraljud och biokemisk undersökning
Utifrån resultatet av blodanalysen och ultraljudet räknar vi ut sannolikheten för kromosomförändringar som Downs syndrom (trisomi 21) och två andra sällsynta syndrom; Edvards syndrom (trisomi 18) och Pataus syndrom (trisomi 13). Blodprovet bör helst lämnas från graviditetsvecka 10+0, och kan utföras fram till 1 vecka innan ultraljudet. Ultraljudet utförs från graviditetsvecka 11+3 till 13+6. Rekommenderas ultraljud från graviditetsvecka 12+4 då det dels är tekniskt lättare att utföra och vi samtidigt kan göra en organscreening och datering. Om du har missat att lämna blodprovet innan ultraljudet, kan vi ta blodprovet i samband med ultraljudet, men då tillkommer extra kostnad.
RUL- Rutinultraljud
Utförs under graviditetsvecka 19+0 – 20+0. Vi daterar din graviditet och kontrollerar antal foster. Det görs också en noggrann genomgång av fostrets anatomi för att utesluta missbildningar.
Tillväxtkontroll
Utförs från graviditetsvecka 24+0. Vi beräknar fostrets vikt, moderkakans läge, samt bedömer fostervattenmängd. Vid större avvikelser i fostervikten, utförs flödesmätning i navelsträngsartären.
Fler tjänster på Akleja Kvinnoklinik
Var finns vår ultraljudsmottagning?
Vår klinik ligger i centrala Mölndal på Vetenskapens gränd 11 (GoCo Health Innovation City). Du hittar även tider kväll och helg hos vår klinik i Borås. Varmt välkommen till oss!